TMO 2017 DÖNEMİ MISIR ALIM FİYAT VE POLİTİKALARI

KAMUOYU AÇIKLAMASI 

2017 DÖNEMİ MISIR ALIM FİYAT VE POLİTİKALARI

 2017 yılı mısır üretiminin geçen yıla göre % 8 azalışla 5,9 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.

 

Ülkemizde I. ürün mısır hasadı 4 Ağustos'ta başlamış, bugün itibarıyla %50 seviyelerine ulaşmıştır.
 

TMO, 7 Ağustos 2017 itibarıyla üreticilere depolama ve finansman imkânı sağlamak amacıyla emanet alımlara başlamış olup bugüne kadar 102 bin ton mısır alımı gerçekleştirmiştir.
 

TMO mısır alım fiyatı 19 Eylül 2017 itibarıyla 760 TL/ton olarak açıklanmıştır. 
 

TMO, 222 alım noktasına ilave olarak kapasitesi 1 milyon 400 bin tonu bulan 30 lisanslı depo işletmesinde de alım yapmaktadır.
 

Üreticilerimiz sözleşme imzalanan lisanslı depolarda;
 

  • Mısırını hızlı bir şekilde teslim edebilecek,
  • % 2 stopaj ve SGK kesintisinden muaf tutulacak,
  • Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin % 75'ine kadar kredi kullanabilecek, kredi faizinin % 50'si devlet tarafından karşılanacaktır.
     

Bu avantajlarla beraber peşin ödeme yapılması da dikkate alındığında üreticilerimizin lisanslı depolara mısır teslim etmeleri menfaatlerine olacaktır.
 

Bu yıl TMO tarafından mısır alımlarında izlenecek politikalar şunlardır:
 

  1. TMO iş yerlerine veya sözleşme imzalanan lisanslı depolara mısır bırakan Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacaktır.
     
  2. Mısırını TMO işyerlerine teslim eden üreticiler 29.09.2017 tarihine kadar depo kira ücreti vermeden mısırınıgeri çekebilecek, açıklanan fiyatla TMO'ya satabilecek veya emanette bırakabilecektir.
     

Mısırını sözleşme imzalanan lisanslı depolara teslim eden üreticiler ise 29.09.2017 tarihine kadar mısırı TMO'ya satmaları durumunda depo kira ücreti Kurumumuz tarafından karşılanacaktır.
 

  1. Mısırını anlaşmalı bankalardan alınan banka kartı ile teslim eden üreticilere ödemeler 20 gün içerisinde, banka kartı ile teslim etmeyenlere ise 30 gün içerisinde yapılacaktır. Sözleşme imzalanan lisanslı depolara mısır teslim eden üreticiler ise mısırını TMO'ya satmaları halinde ödemelerpeşin olarak yapılacaktır.
     
  2. Tüccar ve şirketlerden (ÇKS Belgesi olmayanlardan) 31 Aralık 2017 tarihine kadar emanet alım yapılacaktır. Tüccar ve şirketler talepleri hâlinde TMO depolarında bulunan emanet mısırlarını 31 Mayıs 2018 tarihine kadar TMO'ya satabileceklerdir.
     
  3. TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir.
     
  4. Randevular internet üzerinden www.tmo.gov.tr veya randevu.tmo.gov.tr adreslerinden alınabileceği gibi şube müdürlükleri ile ajans amirliklerinden de alınabilecektir.
  5. Ürününü TMO depolarına emanete bırakan üreticiler makbuz senedini kullanarak TMO'dan            % 30avans alabilecektir.
     
  6. Üretici ve tüccarlar, emanete bırakılan mısır için TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabileceklerdir. Makbuz senedi karşılığı kredi kullananların kredi faizinin % 25'i TMO tarafından ödenecektir.
     

 

TMO'ya mısır teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için;

ÇKS bilgilerini güncellemeleri,

Randevularını mutlaka almaları,

Ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri,

Anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri gerekmektedir.

Yeni hasat döneminin ülkemize, milletimize hayırlı ve bereketli olmasını dileriz.
 

 

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.

 

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ

ANLAŞMALI BANKALAR:

Ziraat Bankası, Halkbank, Akbank, Garanti Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı Kredi Bankası, İş Bankası, Şekerbank, Denizbank, TEB, Albaraka Türk, QNB Finansbank. 

Anlaşma Yapılan Lisanslı Depo Listesi İçin Tıklayınız.

Devamı
Close