KARAPINAR BELEDİYESİ VE KARAPINAR SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ KATILIMIYLA YABANCI UYRUKLU TARIM İŞÇİ ÜCRETLERİ HAKKINDA TOPLANTI DÜZENLENDİ.

KARAPINAR BELEDİYESİ VE KARAPINAR SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI
YABANCI UYRUKLU TARIM İŞÇİ ÜCRETLERİ HAKKINDA TOPLANTI DÜZENLENDİ.
10.03.2023 Cuma Günü Saat 10.00 da Karapınar Ziraat Odası Başkanlığı toplantı salonunda, Afgan ve Yabancı Uyruklu Tarım işçileri ve çobanları çalıştırma şartları, ücretleri konusunda toplantı düzenlendi. Toplantıya Karapınar Belediye Başkanı Mehmet YAKA, Ak Parti İlçe Başkanı Yusuf ZENGİN, Ziraat Odası Başkanı Durmuş ÜNER, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Kemal SÖZEN, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet ULUSOY, Esnaf Kredi ve Kefaleti Koop. Başkanı Abdullah ŞENYURT, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Kamil EKE, Esnaf Sanatkârlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa HOCAOĞLU, Damızlık Koyun Keçi Yet. Birliği Başkanı Fettah ÖZTÜRK, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet TARTAN, Merkez Sulama Birliği Koop. Başkanı Halil İbrahim YILMAZ, Yonca Üreticileri Birliği Başkanı Hasan YURT, Muhtarlar Derneği Başkanı Fahri SAĞLIK ile Afganistan uyruklu yabancı tarım işçilerinin ilçede faaliyet gösteren kanaat önderleri katıldılar.
Toplantıda, Tarımsal üretim sezonunun başlamasıyla sektörde istihdam edilen yabancı uyruklu Tarım işçileri ve çobanların afaki yüksek ücret talebinde bulunmaları ve çalışma şartları değerlendirildi.
Toplantıda Tarımsal üretim yapan, işçi çalıştıran İşletmeler ve üreticilerimiz tarafından bu yüksek ücret taleplerinin kabul edilemez, altından kalkılmasının mümkün olmadığı kanaatine varıldı.
Bu insanların kayıt dışı çalışmalarından dolayı ülkemizde belirlenen asgari ücret ve kalifiye elemanlara verilen ücretler gibi yasal bir maaş verme şansı oluşmamıştır. Hal böyle olunca normal çalışma ücretlerinin çok üzerinde afaki ücret taleplerinin olduğu değerlendirilmiştir. Bu bağlamda toplantı üyeleri konuyla alakalı olarak hem tarımsal ve hayvansal üretimimizin kesintiye uğramaması hem de istihdam edilen yabancı uyruklu kişilerin mağdur edilmemesi için aşağıda belirtilen tavsiye niteliğinde kararlar alınmıştır. Buna Göre;
1-Yabancı işçi çalıştıran işverenlerimizin, istihdam etmiş oldukları işçileri, Göç İdaresi Müdürlüğü’ne bildirerek kayıt altına alınmasını sağlaması, böylelikle bu kişilerin resmi takibinin yapılarak disiplin altına alınmalarının sağlanması,
2-Yabancı İşçi İstihdamı yapan işverenlerimizin, ücretlendirme konusunda daha hassas davranarak bu kişiler tarafından istenen ücretleri vermemeleri,
3-İşçi İstihdam edecek işverenlerin, işçi rekabetini artıran ( bir yerde çalışan kişiye daha yüksek ücret teklifi yapıp, piyasayı yükseltmesi) hal ve hareketlerden kesinlikle kaçınması
4-Kayıt dışı çalışan ve toplumda uygunsuz hal ve hareketlerde bulunan yabancı uyruklu kişileri yetkili birimlere derhal bildirilmesi konusunda vatandaşlarımızdan istek ve talepte bulunulmasına karar verilmiştir.
5-Piyasa şartlarının üzerinde ücret ile işçi çalıştıran işverenlerin, anlaşmış oldukları fiyatları tekrar revize etmeleri, piyasa şartlarına göre belirlemesi,
6-Yapılacak iş hacmine göre ücret belirlemek isteyen işverenlerimizin, anlaşmamazlık olması halinde ilçemiz STK odalarından, Kooperatif ve birlik yetkililerinden tavsiye nitelinde fiyat almaları gerektiği konusunda oy birliği ile karar alınmıştır.
İlçe Kamu kurum ve Kuruluşları alınan bu kararların uygulanıp uygulanmadığını denetleyecek Önümüzdeki en kısa zamanda tekrar toplantı üyeleri bir araya gelip makul fiyat açıklaması yapacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.