2020 YILI HASAT DÖNEMİ HUBUBAT ve BAKLİYAT ALIM FİYAT ve POLİTİKALARI

KAMUOYU AÇIKLAMASI


2020 YILI HASAT DÖNEMİ

HUBUBAT ve BAKLİYAT

ALIM FİYAT ve POLİTİKALARI

Ülkemizde 2020 yılı hububat ve bakliyat hasadının Mayıs ayının ikinci yarısında başlaması öngörülmektedir.
 

TMO hububat ve bakliyat alım fiyat ve politikaları belirlenmiş olup Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 04.05.2020 tarihinde açıklanmıştır.
 

1.       TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 260 işyerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda (yaklaşık 125 nokta) alım faaliyeti gösterecektir.
 

2.        TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir.
 

3.         TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr internet adresinde yayınlanmakta olup lisanslı depolara ürün teslim eden üreticiler bu depolar üzerinden ürününü elektronik ürün senedi (ELÜS) ile TMO'ya satabileceklerdir.
 

4.          TMO iş yerlerinde pazar günleri hariç haftanın 6 günü, lisanslı depolar üzerinden ise pazar günü de dahil her gün alım yapılacaktır.
 

5.          Üreticilerden bu yıl da boşaltma ücreti alınmayacaktır. Böylece üreticinin ton başına ilave 10,60 TL kazancı olacaktır.
 

6.         Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO'ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.
 

         Ürününü lisanslı depolar üzerinden Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO'ya satanlara ödemeler ise en geç üç gün içerisinde yapılacaktır.
 

7.     Üreticilerimizin lisanslı depoları kullanmaları menfaatlerine olacaktır. Nitekim lisanslı depolara ürün teslim edilmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL'ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75'ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânı (5 milyon TL'ye kadar) ile peşin ödeme gibi avantajlar mevcuttur.
 

Ayrıca 2020 yılı hasat dönemi hububat alımlarında;

 

1.   Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarı üzerindeki %50 fazlasına kadar ürünün tamamı satın alınacaktır.
 

2.      Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olmayan kesimler (tüccar/sanayici) ise üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla stoklarındaki ürünü 2 Kasım 2020 tarihinden itibaren TMO'ya satabileceklerdir.

3.   TMO, altyapısı uygun olan ticaret borsalarında hububat alımı yapacaktır. Ticaret borsası üzerinden alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO'ya satabileceklerdir. Borsa üzerinden lisanslı depoya ürün teslim etmek isteyen üreticilerimizin randevu almasına gerek duymadan ürününü istedikleri zaman ELÜS yoluyla TMO'ya satabilecektir.

   

       2019 yılında 1.350 TL/Ton olan Kırmızı/Beyaz Sert Ekmeklik Buğday fiyatı 2020 yılında %22,2 artırılarak ton başına 1.650 TL olarak belirlenmiştir.
 

   Buğdayın kalitesine göre açıklanan fiyatlar üzerine ayrıca %3 ilave fiyat uygulanacaktır. Bu şekilde kaliteli ürünün fiyatı ton başına 1.700 TL'ye ulaşacaktır.         

 

 

2020 DÖNEMİ TMO ALIM FİYATLARI



       

CİNSİ

ALIM FİYATI (TL/TON)

      MAKARNALIK   BUĞDAYLAR

             MAKARNALIK BUĞDAY (2.Grup)

1.800

            DÜŞÜK VASIFLI MAKARNALIK BUĞDAY

1.575

 EKMEKLİK  BUĞDAYLAR

             SERT EKMEKLİK BUĞDAY (2.Grup)

1.650

            DİĞER EKMEKLİK BUĞDAY (2.Grup)

1.600

            DÜŞÜK VASIFLI EKMEKLİK BUĞDAY

1.425

              ARPA

1.275

             ÇAVDAR-YULAF-TRİTİKALE

1.250

             KIRMIZI MERCİMEK (1. Sınıf)

3.500

             YEŞİL MERCİMEK (1. Sınıf)

3.200

              NOHUT (1. Sınıf)

3.350

 

Üreticilerimizin Dikkat Edeceği Hususlar;

 

TMO'ya ürün teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için;
 

Yeni Koronavirüse (Covid-19) karşı önlemlerini mutlaka almaları,
 

ÇKS bilgilerini güncellemeleri,
 

Randevularını mutlaka almaları,
 

Ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri,
 

Anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri,
 

Lisanslı depolara ürün teslim edeceklerin bankadan ELÜS işlem emrine izin veren yatırım hesabı açmaları ve en yakın TÜRİB acentelerine başvurarak (kimlik belgesi, yatırım hesabı ve ikamet adresi bilgileri ile birlikte) TÜRİB'e üye olmaları,
 

Ürünün, iş yerlerimize/lisanslı depolara ürün sahibi tarafından veya vekâlet verilerek getirilmesi,
 

gerekmektedir.
 

Ancak Covid-19 salgınının alım dönemi boyunca devam etmesi halinde alınan tedbirler kapsamında, kronik hastalığı olan üreticilerimiz ile 20 yaş altı ve 65 yaş üstü üreticilerimiz, muhtar onaylı “Ürün Teslimat Belgesi” ile belirleyecekleri kişi (öncelikle 1. veya 2. derece akrabası) eliyle ürün teslimatı yapabileceklerdir.
 

Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili her türlü bilgiyi TMO internet sitesinden (www.tmo.gov.tr), TMO iş yerlerinden ve Alo Ürün Hattından [312 416 34 10 (8 hat)] alabileceklerdir.
 

Yeni hasat döneminin ülkemize, milletimize hayırlı ve bereketli olmasını dileriz.

 

ANLAŞMALI BANKALAR:

Halkbank, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası, Akbank, Albaraka Türk, Denizbank, Garanti Bankası, İş Bankası, Şekerbank T.A.Ş., Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), Yapı ve Kredi Bankası

 

 

Devamı
Close