LİSANSLI DEPOCULUK SİSTEMİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Borsamızın düzenlediği Lisanslı Depoculuk Bilgilendirme Toplantısı,Yönetim Kurulu Başkanımız Ahmet Ulusoy, Sivil Toplum Kuruluş Başkanları ve Temsilcileri,Mahalle Muhtarlarımız, Borsamız Yönetim ve Meclis Üyeleri,Lisanslı Depo Sahipleri,Borsamız Üyeleri ve Üreticilerimizin katılımları ile gerçekleşti.Konya Ticaret Borsası ASLİDAŞ Genel Müdürü Yusuf Esat Demet tarafından Lisanslı Depoculuk hakkında  katılımcılara geniş bilgi verildi.

Yeterli deposu olmayan üreticiler, Hasat sezonunda, ürününü satmak zorunda kalmaktadırlar. Dolayısıyla, Hasat sezonu, yüksek ürün arzından dolayı ürün fiyatları düşmekte ve üreticiler mağdur olmaktadırlar. İstikrarsızlığa çözüm olarak en önemli unsur, Lisanslı Depoculuktur.

Üreticiler  tarafından, emanet  amacıyla  getirilen ürün, öncelikle laboratuarda  kalite ve sınıflandırması yapılarak çelik silolar da depolanacaktır. Teslim edilen ürün karşılığı ürünü temsil eden, Ürün Senedi düzenlenecektir.

 Söz konusu Ürün Senedi, son aşamaya kadar, el değiştirmesinde (alınıp-satılması)  ürünün  fiziki olarak taşınması söz konusu olmayacağı için, sirkülasyonu ve likit akışı ile, ticari potansiyele çok büyük olumlu katkısı olacaktır.

Üreticiler Açısından Yararları

   a-  Güvenli ve emin olacak depolarda ürünü olan üretici, ürününün, hırsızlık,yangın ve diğer doğal afetlere karşı korunmasını,devredeceğinden dolayı, hiçbir endişeye gerek duymayacaktır.

   b-   Belirli bir dönem dahilindeki, ürünün fiyat artışlarını takip ederek, ürününü en iyi fiyattan satma şansına sahip olacaktır.

   c-   Kredi ihtiyacı olduğunda ise, Ürün Senedini teminat göstererek, Bankalardan kredi kullanabilecektir.

   d-   Vergi düzenlemeleri ile gelecek kolaylıktan dolayı, Stopaj (zirai Vergi Tevkifat) ödemeyecektir.

   e-  Lisanslı depolarda ürünler laboratuarda yapılacak fiziksel ve kimyasal analizlere göre tasnif ve depolanacağından dolayı,kalite güvencesi söz konusu olacaktır. Ürünün teslimi ve daha sonra depodan aynı ürünün alımı esnasında, laboratuar sonuçları esas olacağından, Ürün Senedini, hızlı ve en iyi fiyattan satabilecektir. En iyi fiyattan kasıt; sanayici, üreticinin kalite güvencesi olmayan depodaki ürünü satın almak yerine, aynı üreticiye ait kalite güvencesi olan Ürün Senedini satın almayı tercih edecektir.

   f-   Lisanslı depolar, kalitesiz ürünleri emanete almayacağından dolayı, kaliteli üretimde artış ve farklı ürün türlerinde azalma yaratacaktır.

Sanayici Açısından Faydaları

a-   Aynı cins ve kalitede büyük miktarda ürün tedarik etme şansına kavuşacaklardır. Çünkü, Un ihracatçısı, bir firmayı örnek vermek gerekirse, 50.000 ton "A" kalite un taahhüdüne giren sanayici, aynı kalite hammadde temin etmesi gerekmektedir. Aynı cins ve kalite buğdayı farklı yerlerden ve farklı farklı yerlerden ve farklı miktarlarda satın alabildiğinden, kalitede büyük zorluklar yaşamaktadır. Lisanslı depolar devreye girdiğinde ise, ülkenin her yerindeki lisanslı depolardaki ürün çeşitlerini ve miktarlarını bilgisayar ortamında izleyebilecek ve aynı cins ve kalitede büyük miktarda ürün satın alabilme şansına sahip olabilecektir.

   b- Satın aldığı ürün senetlerini, teminat göstererek bankalardan Kredi kullanabilecektir. Kapasitesi en az % 80 artacaktır.

   c-   Ülkemizin farklı bölgelerindeki lisanslı depolara ait ürün senetlerini satın alan sanayiciler, ürünleri teslim alma aşamasında isterlerse, fabrikalarının bulunduğu yere en yakın olan lisanslı depolardan nakliye farkını ödeyerek ürünlerini teslim alabileceklerdir. Dolayısıyla gereksiz ürün taşımacılığı en aza indirgenecektir.

Toplantı soru cevap şeklinde devam etmesinden sonra Yönetim Kurulu Başkanımız Ahmet Ulusoy tarafından Konya Ticaret Borsası ASLİDAŞ Genel Müdürü Yusuf Esat Demet'e günün anısına plaket takdim ettikten sonra katılımcılara teşekkür edip bilgilendirme toplantılarının daha çok katılımlarla devam edeceğini söyleyerek toplantı sona erdi.

Devamı
Close